Assalamualaikum
dan selamat sejahtera... hai :)
Pernah
makan siput sedut? Mesti pernah kan... Saya suka makan siput sedut... Lagi-lagi
kalau siput sedut masak lemak cili padi... Amboi, sedapnyeee...~
Tahu
tak macam mana rupa siput sedut tu? Meh saya tunjukkan...~
Haaa...
Siput ni tak boleh disedut tau... Kita boleh tengok je... Kalau nak sedut
juga... Err... Sanggup ke? Heee...
Ok,
ini dia siput sedut yang boleh disedut-sedut tu...
Untuk
pengetahuan semua, siput sedut ini dikenali juga sebagai belitung dan siput
mata merah. Ia merupakan sejenis kerang-kerangan siput air tawar. Nama sainsya
ialah Cerithidea obtusa. Nak masak
siput ni kita mesti kena potong belakang cengkerang siput tu dulu... Sebab apa?
Supaya mudah nak keluarkan isi siput tu bila kita sedut... Nak sedut siput ni
pun kadang-kadang macam nak semput... Sebab sedut-sedut tapi isinya tak
keluar-keluar... Ada cara tau nak keluarkan isi siput ni... Kalau dah cuba
banyak kali sampai nak semput tu... Cuba sedut belakang cengkerang siput tu
dulu... Lepas da sedut belakang cengkerang siput tu terus sedut depannya
pula... Pasti kita akan dapat keluarkan isinya...
Mari
saya tunjukkan antara masakan daripada siput sedut ni... Jom cuci mata...~
Haaa...
Sedap kan... Tengok gambar je pun dah terasa kesedapannya... Bagi yang belum
pernah makan siput sedut ni, saya syorkan anda mencubanya... Tak rugi pun...
Sebab sangat sedap... Dan pastikan anda cukup kental untuk menyedut siput ini
ye... Jom cari siput sedut...~
-Zainor-
Sumber
rujukan:
No comments:
Post a Comment