Tuesday, 18 December 2012

... SIPUT SEDUT...


Assalamualaikum dan selamat sejahtera... hai :)
Pernah makan siput sedut? Mesti pernah kan... Saya suka makan siput sedut... Lagi-lagi kalau siput sedut masak lemak cili padi... Amboi, sedapnyeee...~
Tahu tak macam mana rupa siput sedut tu? Meh saya tunjukkan...~

Haaa... Siput ni tak boleh disedut tau... Kita boleh tengok je... Kalau nak sedut juga... Err... Sanggup ke? Heee...
Ok, ini dia siput sedut yang boleh disedut-sedut tu...
Untuk pengetahuan semua, siput sedut ini dikenali juga sebagai belitung dan siput mata merah. Ia merupakan sejenis kerang-kerangan siput air tawar. Nama sainsya ialah Cerithidea obtusa. Nak masak siput ni kita mesti kena potong belakang cengkerang siput tu dulu... Sebab apa? Supaya mudah nak keluarkan isi siput tu bila kita sedut... Nak sedut siput ni pun kadang-kadang macam nak semput... Sebab sedut-sedut tapi isinya tak keluar-keluar... Ada cara tau nak keluarkan isi siput ni... Kalau dah cuba banyak kali sampai nak semput tu... Cuba sedut belakang cengkerang siput tu dulu... Lepas da sedut belakang cengkerang siput tu terus sedut depannya pula... Pasti kita akan dapat keluarkan isinya...

Mari saya tunjukkan antara masakan daripada siput sedut ni... Jom cuci mata...~





Haaa... Sedap kan... Tengok gambar je pun dah terasa kesedapannya... Bagi yang belum pernah makan siput sedut ni, saya syorkan anda mencubanya... Tak rugi pun... Sebab sangat sedap... Dan pastikan anda cukup kental untuk menyedut siput ini ye... Jom cari siput sedut...~

-Zainor-

Sumber rujukan:

No comments:

Post a Comment