Wednesday, 3 October 2012

...PENGIRAAN KOS HIDANGAN SEPINGGAN LENGKAP...


Hari ini, kami akan menerangkan tentang kaedah untuk mengira kos pengeluaran bagi hidangan sepinggan lengkap... Seringkali kita semua tertanya bagaimana peniaga menetapkan harga bagi sesuatu makanan bukan...??  Mungkin juga kita pernah terfikir peniaga hanya mengira makanan mengikut sesuka hati... Bagi mengetahui sesuatu kos pengeluaran makanan tersebut... mari kami terangkan satu persatu ...

Hidangan sepinggan lengkap

Hidangan sepinggan lengkap ialah satu hidangan yang seimbang dan mengandungi semua jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan manusia. Nutrien seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan garam mineral terdapat dalam satu hidangan dengan kadar yang berpatutan. Hidangan sepinggan lengkap ini boleh dihidangkan sebagai hidangan utama atau hidangan sampingan.
Kebiasanya hidangan ini disediakan dalam satu pinggan atau satu pinggan dan satu mangkuk. Contohnya nasi ayam. Umum mengetahui nasinya dihidangkan di dalam pinggan dan kuahnya pula di dihidangkan di dalam mangkuk yang berasingan. Kelebihan hidangan ini ialah mempunyai khasiat yang mencukupi, mudah disediakan dan dimasak, menjimatkan masa dan tenaga serta boleh dihidang secara peranggu meja atau berpek.
Jenis hidangan sepinggan lengkap boleh dibahagikan kepada tiga cara iaitu cara timur, cara barat dan budaya serempat. Hidangan sepinggan lengkap cara timur sangat popular di negara kita seperti nasi lemak, mi goreng, nasi goreng dan sebagainya. Ianya sentiasa dihidang sebagai sarapan atau bekalan ke sekolah, pejabat atau semasa berkelah.

Contoh hidangan secara timur :
Nasi Lemak
















Perancangan Kerja : Senarai ramuan untuk menyediakan hidangan untuk 4 orang.
Bahan-Bahan Yang Digunakan Untuk Membuat Nasi Lemak

Bahan untuk nasi :
½ kg beras
1 cawan santan n 1 cawan air(guna 1/2 cwn santan pekat & 1 1/2 cwn air)
1 helai daun pandan - disimpul
3 hirisan halia
secubit garam

Bahan untuk sambal :
10 tangkai cili kering (dibuang biji, direndam air panas, dicuci dan ditos)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1.5cm belacan
segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
1 sk asam jawa + 2 sudu mkn air
1 biji bawang besar - dihiris
garam dan gula sekucup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan sampingan lain:
Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun

Kaedah Memasak
Merebus dan menggoreng


 Kos Pengeluaran Untuk Menyediakan Sepinggan Nasi Lemak
Pengiraan kos bertujuan untuk mengetahui jumlah kos sesuatu hidangan. Kos pengeluaran mengandungi kos bahan, kos upah dan kos overhed. Kos bahan terdiri daripada kos bahan kering dan kos bahan basah. Kos upah ialah kos bayaran tenaga kerja untuk memasak hidangan dan kos overhed merupakan perbelanjaan selain daripada kos bahan dan kos upah. Formula untuk mengira kos hidangan adalah seperti berikut :

Kos Pengeluaran (kos sajian) = Kos bahan + Kos upah + Kos overhead (kos sampingan)

A. Kos bahan.

Bahan Kering
Kuantiti
Kos seunit(RM )
Jumlah (RM)

Beras
2 cawan
1.80/1000g
2.50
Bawang merah
3 ulas
3.00 / kg
0.20
Bawang putih
2 ulas
2.80 / kg
0.10
Bawang besar
5 labu
3.00/ kg
0.50
Cili kering
20 tangkai
0.80/100g
0.10
Ikan bilis
150 g
2.00/100g
2.50
Telur
2 biji
0.35/biji
0.70
Asam jawa
1 sk
2.00/50g
0.05
Minyak
3 sudu makan
2.5/kg
0.10
Garam
6 g
0.50 / peket
0.05
Gula
6 g
1.60 / kg
0.05
Belacan
1.5 cm
1.20/100g
0.05
Santan pekat
½ liter
4.50/liter
2.25
JUMLAH


9.15
Bahan Basah
Kuantiti
Kos seunit(RM )
Jumlah (RM)

Halia
5g
0.01/gram
0.05
Timun
100g
1.50/gram
1.50
Daun pandan
3 helai
0.02/helai
0.06
JUMLAH


1.61


Kos bahan = kos bahan kering + kos bahan basah
= RM 9.15 + RM 1.61
= RM 10.76

B. Kos upah
Masa untuk menyedia dan memasak Nasi Lemak ialah 1 jam. Kadar kos upah untuk kerja yang dijalankan sendiri ialah RM 3.00 sejam.

Kos upah = Bilangan pekerja x masa x kadar upah sejam
= 1 orang x 1 jam x RM 3.00
= RM 3.00

C. Kos overhead atau kos sampingan

Kos sampingan yang terlibat untuk memasak Makaroni Goreng adalah seperti berikut:
Gas = RM 0.40
Air = RM 0.25
Elektrik = RM 0.15
________
Jumlah = RM 0.80
________

D. Kos pengeluaran / kos sajian untuk menghasilkan Nasi Lemak untuk empat orang.
Kos sajian = kos bahan + kos upah + kos overhed
= RM 10.76 + RM 3.00 + RM 0.80
= RM 14.56

Kos sajian seunit
= RM 14.56 /4
= RM 3.64



v  Sumber rujukan :

9 comments:

  1. BETUL KE KIRAAN TU..KALAU 1 NASI LEMAK JATUH RM 3++
    BERAPA NAK JUAL 1 NASI LEMAK KOSONG..XKN RM 5?

    ReplyDelete
  2. Menurut kiraan anda... Beras sekilo ialah RM1.80 tetapi jumlahnya adalah RM2.50 untuk 2 cawan beras?

    ReplyDelete
  3. Menurut kiraan kat atas tu... Ikan Bilis 100gram adalah RM2.00, maknanya jika 50gram adalah RM1.00

    Macamana pulak 150gram tu jadi RM2.50 yang sepatutnya RM3.00.

    ReplyDelete
  4. Timun 100g -- RM1.50/gram (ini harga emas dah ni), penulis sepatutnya berhati2 dgn contoh pengiraan.

    ReplyDelete
  5. Nasi lemak 150g rm0.80
    Ikan bilis 10g rm0.20
    Kacang goreng 10g rm0.10
    Sambal 50g rm0.50
    Timun 2 slice 20g rm0.10
    Telur rebus 1/2 rm0.20
    Ayam goreng 120g rm1.50
    Total rm3.40
    Kiraan kasar aje

    ReplyDelete
  6. ▪ Muhammad Afif Akasha bin Maruan, 17tahun(2022). Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2.

    Pada Mac 2017, Afif waktu itu berumur 12tahun. Dia tiba-tiba mengalami bengkak di leher dan bawah ketiak. Dia dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah kemudian diminta menjalani pembedahan kecil untuk ambil tisu di leher, kemudian pada Jun 2017, dia disahkan mengidap Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2. Dia menjalani kimo 12kali, selepas saja kimo, dia mengalami muntah, tak lalu makan,sakit badan,setiap jam kena urut. Kimo pertama dan kedua pun sama kesannya hingga tak sanggup nak teruskan kimo. Berat dia turun 2kg, semasa kimo. Datang kawan baik ibunya memperkenalkan Jutawan Herbs ,ibunya beli dan terus beri dia minum jus herba semasa rawatan hospital. Kimo ke 3 alhamdulillah dia ada selera makan, aktif balik seperti biasa, tak sakit badan lagi dan pada November 2017 iaitu kimo ke 6, berat badan Afif naik 5kg .Doktor sahkan tak ada lagi sel kanser dan sampai sekarang masih minum Herba Jutawan Herbs.
    -------------------------------

    ▪Puan Arbaayah bt Hussin, 72tahun dari Taiping. Pada tahun 2013 ,dia diserang demam, bengkak kaki dan tidak sedarkan diri. Kemudian dia ditahan di wad Hospital Taiping dan doktor mengsyaki dia diserang kencing tikus. Tapi pada 2015 dia alami tanda yang sama dan doktor mengesahkan dia menghidap Sirosis hati tahap 3. Anaknya terjumpa blog Jutawan Herbs dan dia mula guna herba sejak 2019 sampai la sekarang. Mula-mula minum tak ada sebarang perubahan, tetapi 1 bulan lepas tu barulah dia perasan ,rasa seram sejuk dan takut nak mandi selama ni dah berkurang, sampai sekarang tak ada demam dah. Kesihatan bertambah baik.

    ▪Puan Siti Saharia, 44tahun. Kanser payudara tahap 2.

    Pada bulan Ogos 2020, dia disahkan doktor menghidap kanser payudara tahap 2, selepas menjalani proses ultrasound dan biopsi. Dia melalui pembedahan mastectomy, kimo 6kali dan radioterapi 15kali. Dia kenal Jutawan Herbs dari kawan yang sakit kanser panyudara juga. Dia minum herba Jutawan Herbs pada 2020 semasa sedang kimo. Kalau dulu kesan sampingan semasa kimo sangat teruk dengan alahan, tak ada selera makan dan badan lemah. Tapi lepas minum Jus Jutawan Herbs semasa kimo, kesan sampingan sangat berkurang,mkn berselera, bertenaga dan siap boleh pandu kereta. Pendek kata boleh jalani hidup macam orang sihat. Dia tidak berharap rawatan moden saja, sampai sekarang dia terus ambil herba dan makin pulih.
    -------------------------------

    ▪Puan Roziaton bt Mohd Kasini, asal dari Triang Pahang, Kanser Usus tahap 3.

    Pada Julai 2016 ,doktor mengesahkan dia menghidap kanser usus tahap 3 dan perlu buat kimo 12x. Dia terus patah semangat kerana memikirkan anak-anak yang masih kecil. Tapi keluarganya membelikan Jus Jutawan Herbs untuk dia minum, ketahanan badannya menjadi kuat melawan kanser. Dia juga ada minum herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama dia buat kimo. Kimo seperti biasa, tiada sakit badan,tiada demam dan lain-lain. Pada 2017 doktor sahkan dia bebas dari kanser dan hanya perlu ambil darah CEA setiap 6bulan sekali. Tak lama lepas tu doktor cakap dia hanya perlu datang ambil darah 1tahun sekali saja. Alhamdulillah dia pun dah sembuh kanser.
    ------------------------------

    ▪Puan Aida dari Pahang, anaknya mengidap Leukimia Acute Limphoblastik (ALL) .
    Pada hujung tahun 2016, anaknya disahkan menghidap penyakit Leukimia Acute Limphoblastik (ALL). Dia terjumpa blog Jutawan Herbs dan memberi anaknya minum 2jenis herba dari Jutawan Herbs sebelum masuk ke hospital untuk kimo. Lepas 3tahun ,dia perasan anaknya makin cergas ,makan bertambah dan x lesu seperti sebelum minum Herba. Dia yakin Jus Jutawan Herbs banyak membantu anaknya makin sihat.
    ------------------------------
    Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :

    En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

    ReplyDelete