Kita semua pernah memasak kan... Tapi tahu tak apa prinsip dan kaedah
memasak....?? Nak tahu....?? .....Jom baca.....
PRINSIP
MEMASAK
Prinsip
memasak ialah penyediaan makanan dengan kaedah memasak yang sesuai. Kesan haba
terhadap makanan melalui kaedah memasak yag berbeza dapat memperbaiki rupa,
warna, tekstur, rasa dan meminimumkan kehilangan nutrien dalam makanan.
TUJUAN
MEMASAK
Tujuan
makanan dimasak adalah supaya makanan itu selamat dimakan, memudahkan
pencernaan, membaiki rupa dan tekstur makanan, lebih menarik dan menyelerakan ,
mempelbagaikan masakan dan menambah perisa makanan.
Kaedah
memasak terbahagi kepada 2 iaitu......
HABA KERING
1.
Kaedah Menggoreng
Menggoreng ialah kaedah memasak makanan
dalam minyak atau lemak yang telah dipanaskan.Terdapat tiga cara menggoreng,
iaitu menggoreng kering, menggoreng tohor, dan menggoreng dalam minyak penuh.
2.
Kaedah Menggril
Menggril
ialah kaedah memasak makanan dengan menggunakan api terbuka yang terhasil
daripada
bara api atau gril dapur atau elektrik. Contoh makanan yang digril ialag
daging ayam, makanan laut,
cendawan dan lembu.
3.
Kaedah Membakar
Membakar
ialah kaedah memasak makanan dengan menggunakan pancaran dalam ketuhar seperti
kek,
pastri dan biskut.
4.
Kaedah Memanggang
Kaedah memanggang
ialah memasak makanan menggunakan haba kering, nyalaan api terbuka atau
ketuhar. Contoh makanan yang dipanggang ialah ayam, daging, dan jagung.
HABA BASAH
1.
Kaedah Mengukus
Mengukus
ialah kaedah memasak menggunakan wap daripada air mendidih. Mengukus Mengukus
Secara
Tidak Langsung Mengukus Secara Langsung.
2.
Kaedah Merebus
Merebus
ialah kaedah memasak makanan di dalam air mendidih (100 ْ C) dan dibiarkan
masak sehingga
lembut .
3.
Kaedah Mereneh
Mereneh
ialah kaedah memasak dengan air mendidih menggunakan api perlahan dan makanan
dimasak
dalam tempoh yang lama.
4.
Kaedah Merendidih
Merendidih
ialah kaedah memasak secara perlahan dengan menggunakan api sederhana dalam
periuk
bertutup rapat.
5.
Kaedah Mencelur
Mencelur ialah
kaedah memasukkan makanan ke dalam air mendidih dengan tujuan melembutkan
makanan
itu.
No comments:
Post a Comment