Monday, 15 October 2012

Bahan Kering Vs Bahan Basah

Seringkali kita keliru untuk membezakan antara bahan basah dan bahan kering... Tip paling mudah untuk kita ketahui apa itu bahan basah ialah bahan yang CEPAT ROSAK atau erti kata lain bahan yang TIDAK TAHAN LAMA... itu adalah cara mudah untuk kita INGAT...
Antara bahan basah yang kita boleh ketahui adalah seperti dibawah :

Buah-Buahan



Sayur – Sayuran



Protein Haiwan
















Ikan 














Makanan laut 




Daging




Ayam


Susu & Produk Tenusu



Susu segar

 

Keju



Perencah Dan Bahan Lain


Bawang merah



Bawang putih



Serai


Limau nipis


Bahan basah telah pun kita ketahui... mari kita ketahui pula apa itu bahan kering... Bahan kering ialah bahan yang TAHAN LAMA... Bahan kering ini boleh disimpan & digunakan untuk jangka masa yang panjang... Antara bahan kering yang boleh kita ketahui adalah seperti di bawah :

Buah-Buahan 

 


Prun


Kismis

Buahan dalam tin



Sayur-Sayuran


Cendawan dalam tin

Kacang dalam tin


Protein Haiwan

Telur




Ikan bilis tanpa kepalan dan perut

Susu & Produk Tenusu

Susu tepung


Susu sejat dalam tin


Perencah & Bahan Lain


Rempah ratus


Asam keping


Cili kering




Serbuk santan

*bintang kecik : Diharapkan selepas ini tiada lagi kekeliruan ataupun kesilapan dalam
    menyenaraikan bahan kering dan  bahan basah ye kawan-kawan...
    ~...sharing is caring... caring is loving...~







No comments:

Post a Comment