Antara bahan basah yang kita boleh ketahui adalah seperti dibawah :
Buah-Buahan
Sayur – Sayuran
Protein Haiwan
Ikan
Makanan laut
Daging
Ayam
Susu & Produk Tenusu
Susu segar
Keju
Keju
Perencah Dan Bahan Lain
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Limau nipis
Bahan basah telah pun kita
ketahui... mari kita ketahui pula apa itu bahan
kering... Bahan kering ialah bahan yang TAHAN LAMA... Bahan kering ini boleh disimpan & digunakan untuk
jangka masa yang panjang... Antara bahan
kering yang boleh kita ketahui adalah seperti di bawah :
Buah-Buahan
Prun
Kismis
Buahan dalam tin
Sayur-Sayuran
Cendawan dalam tin
Kacang dalam tin
Protein Haiwan
Telur
Ikan bilis tanpa kepalan dan perut
Susu & Produk Tenusu
Susu tepung
Susu sejat dalam tin
Perencah & Bahan Lain
Rempah ratus
Asam keping
Cili kering
Serbuk santan
*bintang kecik : Diharapkan
selepas ini tiada lagi kekeliruan ataupun kesilapan dalam
menyenaraikan bahan kering dan bahan basah ye kawan-kawan...
~...sharing is caring... caring is loving...~
v
Sumber rujukan :
http://unitprasekolah.webs.com/Senarai%20barang%20mentah%20KEMAS.pdf
No comments:
Post a Comment