\
Apabila bercakap tentang sengkuang...pasti teringat ketika bulan puasa.Setiap malam ia menjadi juadah wajib selepas selesai solat terawih. lagi enak apabila dimakan bersama dengan kuah rojak yang pekat dan ditaburkan kacang tanah...em...meleleh air liur dibuatnya.....Bertambah sedap dimakan dengan kerang rebus separuh masak....sengkuang juga selalunya digunakan sebagai bahan untuk membuat popia kerana teksturnya yang rangup dan manis.. Dikenali juga sebagai Turnip.
Nama Saintifik: Pachyrhizus
erosus
Bahasa Inggeris: Jicama
Bahasa Inggeris: Jicama
Selain itu, sengkuang terdapat di
dalam Rojak, Pasempor, dan Popia.
Jika ingin memilih sengkuang, pilih yang bersaiz sederhana
dan berkulit halus dan rata yang melambangkan sengkuang muda. Jika kulitnya
tebal dan bersaiz besar, sengkuang mungkin terlebih masak dan teksturnya lebih
berkanji, tidak manis dan tidak rangup.
HAWARI..
No comments:
Post a Comment