Assalamualaikum
dan selamat sejahtera semua... Hai :)
Hari
ini saya nak bercocet bercerita tentang kuih wajik... Pernah makan kuih
wajik? Selalunya kuih wajik ni kita akan jumpa semasa Hari Raya ataupun kenduri
kawen kahwin... Jom tengok macam mana kuih wajik ni sesame
sama-sama...~
Ini
adalah kuih wajik... Sedap kan...~
Wajik Pulut |
Wajik Sirat |
Wajik Ketan |
Wajik Delima |
Kalau
anda nak tahu... Kuih wajik ni merupakan kuih tradisional Melayu... Sekarang ni
kuih wajik terdapat dalam pelbagai rasa... Ada yang campurkan kuih wajik ni
dengan durian... Lagi-lagi semasa musim durian... hmm... Sedap kan...~
Kuih
wajik boleh disediakan dengan pelbagai cara... Antaranya ialah dengan cara
memasak pulut sehingga lembut... Cara lain adalah dengan cara dimasak jelatah
atau dalam erti kata lain separuh masak... Biasanya bila dibuat separuh masak,
wajik ni agak keras dan akan menghasilkan rasa berkerutup bila dimakan... Tak
semua orang suka... Lain orang lain selera kan...~
Teringin
nak makan kuih wajik? Jom cari...~
(^_^)v
-Zainor-
Sumber rujukan :
No comments:
Post a Comment