Friday, 21 December 2012

...KUIH WAJIK...


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua... Hai :)

Hari ini saya nak bercocet bercerita tentang kuih wajik... Pernah makan kuih wajik? Selalunya kuih wajik ni kita akan jumpa semasa Hari Raya ataupun kenduri kawen kahwin... Jom tengok macam mana kuih wajik ni sesame sama-sama...~

Ini adalah kuih wajik...  Sedap kan...~

Wajik Pulut

Wajik Sirat

Wajik Ketan

Wajik Delima
Saya ibaratkan kuih wajik ni macam dodol... Sebab kuih wajik selalunya dibuat dalam kuantiti yang banyak... Cuma kuih wajik ni diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan (nisan kelapa)... Rasa kuih wajik ni sangat manis tau...~

Kalau anda nak tahu... Kuih wajik ni merupakan kuih tradisional Melayu... Sekarang ni kuih wajik terdapat dalam pelbagai rasa... Ada yang campurkan kuih wajik ni dengan durian... Lagi-lagi semasa musim durian... hmm... Sedap kan...~

Kuih wajik boleh disediakan dengan pelbagai cara... Antaranya ialah dengan cara memasak pulut sehingga lembut... Cara lain adalah dengan cara dimasak jelatah atau dalam erti kata lain separuh masak... Biasanya bila dibuat separuh masak, wajik ni agak keras dan akan menghasilkan rasa berkerutup bila dimakan... Tak semua orang suka... Lain orang lain selera kan...~

Teringin nak makan kuih wajik? Jom cari...~  (^_^)v


-Zainor-


Sumber rujukan :

No comments:

Post a Comment