Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua... hai :)
Hari ini saya nk berkongsi satu resepi iaitu ikan sambal... Mesti
ramai yang pernah masak dan makan makanan ini kan... Mungkin juga ada nama lain
untuk makanan ini... Resepi ini sama
macam yang lain.... Cuma ini cara saya... Jom salin resepi ini...~
Bahan-bahan :
Bahan untuk ikan
3 ekor ikan
jaket
1 inci halia
hidup - ditumbuk
5 g serbuk
kunyit
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng ikan
Bahan untuk sambal
30 g cili kering - dikisar
4 ulas bawang
merah - dikisar
3 ulas
bawang putih - dikisar
½ inci halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
1 ulas bawang
besar - dihiris
250 ml air
15 ml minyak
masak
10 ml air
asam jawa
Garam dan gula secukupnya
Cara penyediaan :
- Bersihkan ikan. Gaul ikan bersama halia yang telah ditumbuk, serbuk kunyit dan garam sehingga sebati.
- Panaskan minyak. Goreng ikan sehingga separuh masak dan angkat.
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan air dan air asam jawa.
- Masukkan garam dan gula. Gaul hingga mendidih.
- Masukkan ikan yang telah digoreng. Gaul perlahan-lahan sehingga sebati.
- Masukkan bawang besar yang telah dihiris. Hidangkan.
Hmmmm.... Sedap tak? Sesiapa
yang suka makan makanan pedas boleh la masak makanan
ini... Yang tak suka pun
boleh masak... Sebab apa? Sebab tak lengkap sebenarnya kalau tiada makanan yang
pedas dalam menu seharian... Ibarat tiada rasa...
Resepi dah diberi... Apa tunggu lagi...
Selamat mencuba ye... Ting tang ting tang...~
-Zainor-
No comments:
Post a Comment