Tuesday 27 November 2012

...TAUHU SUMBAT DAN KUAH KACANG...


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Hari ini kami akan kongsikan resepi tauhu sumbat dan kuah kacang kepada anda semua... Jom salin resepi ini...~


Bahan yang diperlukan
Bahan
4      keping          tauhu
100  gram            timun-dihiris jejari
100  gram            lobak merah-dihiris jejari
25    gram            sengkuang
    
            Kuah Kacang
200   gram          kacang tanah
15     gram            cili kering
5       gram           belacan
5       gram           bawang putih
125   ml                 santan
30     ml               air asam jawa
125   ml                 air
5       gram           garam
30     ml               minyak masak

Prosedur Memasak:
1.      Basuh tauhu dengan air dan toskan.
2.     Tauhu digoreng terendam hingga kekuningan. Setelah masak, angkat, tos dan sejukkan seketika.
3.    Potong tauhu secara menyerong (segitiga). Belah ditengah-tengah tauhu untuk memasukkan sayuran.
4.    Masukkan timun, lobak merah yang telah dihiris bersama tauge. Sumbat hingga padat.

    Kuah Kacang

1.           Goreng kacang tanah sehingga garing tanpa menggunakan minyak.
2.         Setelah garing, biarkan  sejuk untuk memudahkan proses mengupas kulit kacang tersebut.
3.         Tumiskan bahan-bahan tumbuk (bawang merah, bawang putih,cili dan belacan) 
4.         sehingga garing.
5.         Kemudian masukkan kacang dan sedikit air asam jawa. Kacau sehingga sebati.
6.         Kemudian masukkan santan dan masak menggunakan api yang pelahan sehingga pekat dan perasakan dengan gula dan garam.
7.         Masak sehingga kuah kacang terbit minyak dari santan tadi, pastikan kuah kacang sentiasa di kacau.

Selamat mencuba resepi ini ye....~


-Hawari, Rubi & Zainor-

No comments:

Post a Comment