Friday, 7 December 2012

...CAKOI...


Assalamualaikum dan selamat petang semua... Hai :)

Hari ini saya nak berkongsi sedikit info tentang cakoi... Tapi sebelum tu nak tanya sikit... Pernah makan cakoi tak? Mesti pernah kan... Sedap kan cakoi ni... Saya suka... Jom tengok cakoi ni macam mana....~


Cakoi merupakan doh berbentuk panjang dan berwarna perang keemasan bila siap dimasak... Cakoi dimasak dengan cara bergoreng, menggunakan minyak yang banyak dan merupakan satu masakan orang Cina dan di Indo-China... Kebiasaannya, ia dimakan ketika sarapan bersama bubur nasi, kanji atau air kacang soya... Di sebahagian kalangan penduduk utara semenanjung Malaysia, cakoi juga dikenali sebagai patongko, iaitu asal perkataan dari Thailand yang juga merujuk kepada kuih jenis ini...

Sejarah
Mengikut cerita orang-orang di China, perkataan yau ja gwai dan u char kway digunakan untuk menunjukkan tunjuk perasaan kepada Dinasti Song (960-1279)... Secara rasminya ialah Qin Kuai (秦檜, Kantonis: Chun Kui), yang mengumpulkan dan membentuk satu pakatan untuk menjatuhkan jeneral Yue Fei, seorang idola dalam menyemarakkan semangat kebangsaan dalam orang-orang cina....
Dikatakan, makanan ini menggambarkan dua bentuk manusia yang digoreng, kemudiannya ia bercantum ketika dimasak, yang dikatakan ia adalah Qin Kuai dan isterinya, kedua-duanya bergabung dengan musuh untuk menjatuhkan jeneral sehingga titisan darah terakhir.. Jadi, cakoi dimakan dan dimasak berkeadaan dengan minyak yang banyak, seperti ia memusnahkan pasangan suami-isteri tersebut... Bagi mengekalkan tradisi kebencian ini, cakoi dibuat secara panjang hingga 2 kaki dan disatukan ditengah, bagi melambangkan pasangan tersebut...

Budaya pemakanan
Cakoi bukanlah satu makanan atau masakan yang keasliannya datang dari kalangan Melayu, ia tercetus dari kedatangan pendatang orang-orang Cina, orang Siam dan juga orang Indo-China yang datang ke Malaysia... Namun, cakoi dimakan oleh orang Melayu bukan ketika sarapan, ia banyak didapati dijual oleh penjual gerai jalanan ketika waktu petang... Cakoi bagi kalangan Melayu, kebanyakkannya dimakan ketika waktu petang dan ia dicecah dengan kuah kacang cair... Cakoi jarang dibuat dirumah tapi hanya banyak dibeli digerai jalanan dan ketika pasar malam...


Tiba-tiba teringin nak makan cakoi la... Kat mana ada jual ye?? Tunggu pasar hari Sabtu ni jela jawabnya... Alahaiiii...~



 -Zainor-




Sumber rujukan :

No comments:

Post a Comment