Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua…
Hari ini kami akan kongsikan pula resepi kuih
pulut serunding… Jom salin resepi ini…~
Bahan yang diperlukan
Bahan untuk serunding :
50 gram kelapa parut
5 gram serai*
10 gram bawang putih*
30 gram bawang merah*
5 gram lengkuas*
10 gram cili merah*
5 gram ketumbar*
5 gram jintan
putih*
5 gram jintan
manis*
10 gram udang kering*
15 gram gula pasir*
Garam secukupnya
Bahan untuk pulut :
300 gram beras pulut
150 ml santan cair
2 helai daun pandan
Garam secukupnya
Prosedur memasak :
Untuk serunding :
1.
Kisar bahan-bahan yang bertanda *.
2.
Bahan-bahan yang dikisar, ditumis sehingga harum.
Kemudian masukkan garam dan juga kelapa parut, gaul rata.
3.
Kecilkan api dan masak sambil dikacau selalu hingga
serunding berderai tetapi tidak kering. Setelah sejuk, angkat dan biarkan
seketika.
Untuk pulut :
1.
Panaskan kukusan. Kemudian masukkan pulut dalam bekas
dan tuang santan cair sehingga paras pulut.
2.
Masukkan garam dan gaul rata. Letak daun pandan dan
kukus 20 minit.
3.
Setelah itu, gaul pulut lagi dan kukus lagi selama 5
minit. Angkat dan sejukkan.
Untuk pulut serunding :
1.
Pastikan sarung tangan dengan plastik bersih, kemudian
ambil sedikit pulut dan kepalkan.
2.
Selepas itu golek dengan serunding sehingga membaluti
pulut. Seterusnya lakukan langkah yang sama seperti yang pertama pada baki
pulut yang lain.
Selamat mencuba ye...
-Hawari, Rubi & Zainor-
No comments:
Post a Comment