Assalamualaikum dan selamat
sejahtera semua...
Hari ini kami akan kongsikan resepi pau emosi yang kami pernah buat.... Jom salin resepi ini...~
Bahan-bahan yang diperlukan
Bahan-bahan inti :
250 gram kentang
100 gram isi
ayam dipotong kecil
50 gram rempah
kari daging
20 gram rempah
kurma
5 gram bawang
besar
5 gram bawang
putih *
10 gram halia
* (*ditumbuk lumat)
2 gram daun kari
3 gram kayu manis
2 gram bunga lawang
190 ml air
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bahan doh pau :
500 gram tepung
pau
125 gram gula
halus
20 ml minyak jagung
250 ml air
6 gram yis
segera
Prosedur memasak
Untuk inti :
1.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang
besar, daun kari, kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia hingga
harum.
2.
Masukkan rempah kari dan rempah kurma, kacau dan tuang
air. Masukkan ayam dan kacau. Kemudian masukkan kentang dan gaul rata.
3.
Biar mendidih dengan api kecil. Bila inti menjadi
pekat, tambah garam secukup rasa dan secubit gula.
4.
Kacau hingga rata dan kering, kemudian masukkan
hirisan daun bawang dan gaul rata. Sejukkan selepas di masak.
Untuk doh pau :
1.
Satukan gula dan air, kacau hingga gula larut.
2.
Masukkan yis segera ke dalam tepung dan gaul rata.
Kemudian tuang minyak dan gaul sehingga sebati.
3.
Bancuhan air dan gula tadi dituang sedikit demi
sedikit sambil digaul hingga mendapat doh yang tidak melekat dimangkuk.
Keluarkan doh, tabur sedikit tepung dan uli 10-15 minit hingga mendapat doh
yang kenyal.
Kaedah lain untuk menyediakan doh pau :
1.
Masukkan semua bahan-bahan untuk doh pau ke dalam breadmaker.
2.
Pilih set untuk doh dan mula putar bahan-bahan
tersebut.
3.
Selepas 30 mini, boleh keluarkan doh dari breadmaker.
Untuk pau :
1.
Keluarkan doh yang telah direhatkan. Bahagi doh kepada
beberapa bahagian yang setiap satu beratnya 60 gram dan bulatkan.
2.
Ambil 1 bahagian doh, leperkan dan isi dengan 1 camca
besar inti, tutup kemas dan bulatkan semula. Selepas itu, letakkan di atas
kertas pau / daun pisang.
3.
Lakukan langkah 2 pada bahagian doh yang lain. Biarkan
naik selama 30 – 40 minit.
4.
Setelah siap kukus selama 10 – 15 minit dengan api
besar. Sejukkan sebentar sebelum dihidangkan.
Selamat mencuba ye...
-Hawari, Rubi & Zainor-
No comments:
Post a Comment