Assalamualaikum dan selamat tengahari....
Hari ini merupakan Hari Deepavali... Oleh itu,
saya ingin berkongsi info tentang salah satu kuih tradisional kaum India iaitu
maruku... Rasanya semua orang pernah makan maruku ni kan... Jom kita ketahui
apa itu maruku...
Maruku merupakan salah satu makanan ringan
kaum India... Maruku banyak dijual oleh penjual kacang putih atau vadai...
Kini, maruku diusahakan secara besar-besaran... Sebab itulah maruku boleh
didapati di pasaraya-pasaraya.... Penduduk Singapura dan Malaysia
berbagai-bagai kaum sangat menggemari maruku ini.
Maruku sesuai dimakan ketika minum petang...
Maruku selalunya dihidangkan pada hari-hari perayaan seperti Deepavali dan hari
raya... Rasanya sedap dan rangup. Maruku sesuai dibawa berkelah atau untuk
perjalanan jauh...
Pembuatan
Acuan maruku |
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat
maruku ialah tepung maruku, tepung beras, jintan putih, bijan, cili kering,
garam, air, minyak masak dan marjerin... Tepung maruku boleh dibeli di
kedai-kedai runcit kaum India.... Tepung mesti diayak, untuk rnengasingkannya
daripada butir-butir kasar dan sebagainya... Kemudian tepung itu dicampur
dengan garam, jintan putih, bijan dan cili yang ditumbuk lumat... Apabila
campuran sebati, marjerin dimasukkan... Campuran tersebut diadun hingga sebati
dengan menggunakan air... Apabila adunan sebati, bolehlah dimasukkan ke dalam
acuan maruku dan ditekan...
Ketika menekan adunan tersebut acuan itu
dipusing-pusingkan supaya lingkaran maruku bertindih antara satu sama lain...
Selepas itu adunan maruku itu bolehlah digoreng di dalam minyak yang panas...
Ketika menggoreng, rnaruku hendaklah dibalik-balikkan supaya masak sama rata...
Apabila maruku sudah kuning atau perang, bolehlah diangkat dan ditoskan... Maruku boleh dihidangkan terus atau
disimpan di dalam bekas kedap udara apabila sejuk. Maruku tahan Iama disimpan...
- Selamat Hari Deepavali kepada semua
penganut agama Hindu di Malaysia -
-Zainor-
Sumber rujukan :
No comments:
Post a Comment