Ape kabo chor...
Apabila berbicara mengenai ikan air tawar pasti ramai penggemarnya. Namun demikian ada juga kalangan yang tidak menggemari ikan spesis ini kerana alasanya adalah ikan air tawar ini berbau hanyir. Memang benar ikan air tawar agak hanyir,namun sekiranya betul cara pengendalian dan masakannya pasti hidangan tersebut menjadi enak dan lazat. Terdapat beberapa tip dalam menyediakan masakan yang menggunakan ikan air tawar ini. Antaranya adalah....
1. Pastikan ikan yang digunakan segar
2. Ikan disiang dan dibuang sisik ( sekiranya ikan bersisik) dengan menggunakan air yang mengalir.
3.Setelah selesai disiang,rendamkan ikan dengan menggunakan air asam keping,asam limau,asam jawa
(ikut yang mana mudah didapati) bagi menghilangkan bau ikan tersebut.
4.Bilaskan dengan air mengalir sehingga bersih dan ikan tidak berlendir.
5.Masak dengan kadar segera kerana ikan air tawar mudah rosak
Selalunya ikan air tawar enak dimasak....
Msak lemak cili padi
Asam Pedas
\
Masak Gulai Tempoyak
Goreng Berlada
Goreng Kunyit
No comments:
Post a Comment