Friday, 9 November 2012

...KUIH KASTURI & BUBUR JAGUNG SAGU....


Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia kawan-kawan...

Semalam saya dah cerita sikit pasal kuih dan pemanis mulut yang kami buat kan... Hari ni saya akan bagi anda resepi  hidangan tersebut... Sila ambil pen atau pensil anda ye... Kertas jangan lupa ok... Jom salin resepi di bawah ini...~

Bubur Jagung Sagu
Porsi : 2 orang

Bahan diperlukan
250     g           jagung manis (tin)
50       g          gula Melaka
190      ml        santan pekat
200    ml        air
2         g          daun pandan simpul
1          g          garam
15        g          sagu telur ikan
1          ml        pewarna kuning

Prosedur memasak :
  1. Basuh sagu dan masukkan beberapa titik pewarna kuning. Kemudian toskan sagu tersebut.
  2. Masukkan jagung manis, santan dan garam ke dalam periuk.
  3. Masak diatas api sederhana dan masukkan sedikit air. Kacau hingga mendidih.
  4. Masukkan sagu dan gula Melaka. Kacau sehingga sagu bertukar jernih.
  5. Tutupkan api dan hidangkan panas atau sejuk.

Kuih Kasturi 
(25 biji)

Bahan diperlukan
Untuk inti:
200  g        kacang hijau
125    g        gula pasir
25     g        kelapa parut (putih sahaja)
80    g        tepung gandum
400  ml      air

Untuk kulit / salut:
90    g        tepung beras
5       g        tepung jagung
1        g        serbuk kunyit
2       g        kapur sirih
1        g        garam
1        kg      minyak masak ( untuk menggoreng)
100   ml      air

Prosedur memasak :                                                       
    1. Membuat inti :
-        Rebus kacang hijau sehingga kacang hijau pecah atau lembut dan airnya kering.
-        Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Gaul sebati dan sejukkan.
-        Ambil sedikit adunan dan bentukkan seperti bebola. Leperkan.
    2. Membuat kulit / salut :
-        Panaskan minyak di dalam kuali.
-        Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mangkuk dan bancuh sehingga sebati.
-        Celup adunan kacang ke dalam batter penyadur dan goreng sehingga kuning keemasan.
-        Angkat dan toskan.



-Zainor-

No comments:

Post a Comment