Assalamualaikum kawan-kawan...
Hari ini saya bukan nak bercerita pasal bulan Oktober atau pun filem ye... Tapi nak bercerita
sikit pasal kelas amali terakhir bulan lepas... Kelas amali sebelum cuti Hari
Raya Haji dan cuti pertengahan semester.... Dah lama rupanya tapi baru sekarang
teringat nak cerita pasal kuih dan pemanis mulut ni... Nasib baik tak basi kan... Hee...~
Pada 18 Oktober lepas... Saya dan kawan-kawan
sekumpulan telah membuat hidangan kuih manis dan pemanis mulut iaitu kuih kasturi dan bubur
jagung sagu.... Jagung?? Dengar jagung je saya tersenyum lebar... Sebab?? Saya
suka makan jagung... Heee... Bubur jagung yang kami buat rasanya sedap... Saya
suka... Sekali rasa pasti nak lagi... Siap ada yang nak tapau bungkus tau... Hihi... Tapi ada yang kata
terlalu manis... Hmmm... Lain orang lain citarasanya kan... Bubur jagung sagu ni kami namakan Bubur Jagung Sagu Kasih... Kenapa?? Nanti anda akan tahu... : )
Nak buat kuih kasturi ni pula rasa macam
senang je... Tapi rupanya agak payah juga bila adunannya terlalu lembik... Sampai
melekat kat tangan semasa nak bentuk kuih kasturi tu... Kenapa lembik?? Mungkin sebab kandungan air yang terlalu banyak... Kacang hijau tak betul-betul kering sebelum kami gaul dengan tepung... Jadi, kami tambahkan lah tepung supaya
senang dibentuk... Tapi bila dah siap digoreng... Apa yang jadi? Kuih kasturi
kami agak liat sikit apabila mula digigit... Nasib baik tak
pakai gigi palsu.... Bila dah makan... Banyak rasa tepung... Tapi masih sedap dimakan ye... Apa-apa pun setiap yang kami buat merupakan satu
percubaan... Walaupun pertama kali buat tapi adalah juga hasilnya kan... Bak kata omputeh
orang Inggeris... ‘not bad’... heee...~
Nak tengok rupa hidangan yang kami buat...??
Inilah hasilnya...
Bubur Jagung Sagu Kasih ...Ada love kat tengah-tengah tu... |
Kuih Kasturi |
Nak resepi kuih dan pemanis mulut ni...?? Tunggu entri
seterusnya ye :)
-Zainor-
No comments:
Post a Comment