Entri yang lepas saya ada cerita sikit
pasal durian kan... Hari ini saya akan kongsikan info yang saya dapat melalui
carian di tenet internet... Jom baca...~
Durian ialah spesies beberapa jenis
tumbuhan dalam genus durio yang menghasilkan buah beraroma kuat yang boleh
dimakan. Ia amat terkenal di asia tenggara di mana ia digelar "raja
buah". Saiznya besar, baunya unik dan isinya dilindungi oleh kulit yang
berserat dan berduri. Dari duri itulah ia mendapat namanya. Buah durian boleh
membesar sehingga 30 sentimeter (12 inci) panjang dan 15 cm (6 in) diameter,
dan lazimnya seberat satu hingga tiga kilogram (2 hingga 7 lb). Bentuknya
berbeza daripada bujur hingga bulat, warna kulitnya daripada hijau hingga
perang, dan isinya daripada kuning pucat hingga merah, bergantung kepada
spesies...
Durian ialah buah tropikal yang berasal
dari Brunei, Filipina, Indonesia dan Malaysia, tetapi telah dikenali di dunia
barat sekitar 600 tahun. Buah ini boleh dimakan walaupun belum betul-betul masak,
dan digunakan sebagai perisa kepada pelbagai jenis makanan berperisa dan manis
dalam masakan asia tenggara. Bijinya juga boleh dimakan jika dimasak...
Isi buah ini mengeluarkan bau yang
tersendiri, kuat dan tajam walaupun kulitnya belum dibuka. Sesetengah orang
menganggap bau durian sebagai semerbak; manakala yang lain berasa aromanya amat
kuat dan tidak dapat ditahan. Baunya menarik reaksi daripada penikmatan
mendalam kepada amat jijik, dan telah diperikan serupa dengan bau badam, bawang
busuk, turpentin dan stokin gim. Bau ini telah menyebabkan larangan buah ini
daripada sesetengah hotel dan pengangkutan awam di asia tenggara...
Terdapat lebih 30 jenis spesies durio yang
diiktiraf, sekurang-kurangnya sembilan daripadanya menghasilkan buah yang boleh
dimakan. Durio zibethinus merupakan satu-satunya spesies yang boleh diperolehi
di pasaran antarabangsa: spesies lain hanya dijual untuk pasaran tempatan.
Bagaimanapun terdapat ratusan kultivar durian; banyak pelanggan sukakan
kultivar tertentu, yang membuatkan harganya berbeza-beza di pasaran...
Kegunaan buah durian
- Buah durian
dapat diolah menjadi berbagai jenis makanan seperti dodol, bubur kacang,
lempuk dan macam-macam lagi.
- Di samping
buahnya, biji durian juga boleh dimakan dengan di bakar atau di rebus,
boleh juga dijadikan kerepek.
- Kulit durian juga boleh digunakan sebagai alat penghalau nyamuk, boleh di letakkan di sudut ruangan.
Pemilihan durian
Pemilihan
durian di ladang adalah mudah. Buah dari pohon yang sama secara umumnya
mempunyai ciri-ciri yang serupa. Lazimnya buah di ladang masak dan jatuh dari
pokok, jadi kemasakan buah bukanlah sesuatu pekara yang dibimbangkan.
Pemilihan buah
dari luar satu ladang adalah lebih rumit. Berikut adalah sebahagian daripada
kaedah pemilihan asas digunakan :
1. Lazimnya
kesegaran dari satu buah boleh dipastikan dari tangkainya. Perhatikan hujung tangkai durian. Apabila
hujung tangkai terlihat seperti torehan pisau, bererti kemungkinan besar durian
dipetik pada sebelum matang. Juga jika tangkainya sudah kecut berkemungkinan
durian tersebut sudah lama gugur. Pekedai yang tidak bermoral akan
cuba untuk membalut atau mengecat tangkai untuk menghalang pengesanan mudah.
Pekedai yang kurang pintar mungkin juga membuang tangkai durian.
2. Kebanyakan
peminat menggemari buah durian yang isinya kering dan matang. Satu jalan mudah
untuk mengetahui samaada isi kering tanpa membuka buah adalah dengan
menggoncangkan buah dan mengesan getaran kecil. Isi durian yang lembap melekat
pada kulit buah. Isi durian yang kering cenderung untuk berpisah dari dinding
buah. Seseorang mestilah berhati-hati agar tidak tercedera oleh duri buah
durian ketika melakukan perkara ini.
3. Durian mungkin diserang oleh perosak yang
bertelur di dalam buah yang berkembang menjadi larva seperti ulat. Amat penting
ketika membeli buah durian untuk mengelakkan membeli buah yang mempunyai
sebarang lubang pada kulitnyanya kerana ini sering kali menunjukkan kemasukan
"ulat" ke dalam buah.
4. Durian yang baik biasanya baunya tercium tajam
jika kita menciumnya di kulit durian, Namun perlu hati-hati karena ada beberapa
penjual durian yang sengaja menyiramkan air bekas durian di permukaan durian.
5. Pilihlah durian yang durinya jarang
dan agak besar.
Tip mengelakkan badan panas selepas makan durian
Tip mengelakkan badan panas selepas makan durian
1. Letak air di
bahagian lekukan durian.
2. Minum air
tersebut.
Tips menghilangkan bau durian di tangan setelah memakannya
1. Ambil
kulit durian, isi dengan air di bagian lekukannya.
2. Cucilah
tangan anda di lekukan tersebut.
-Zainor-
Sumber rujukan :
No comments:
Post a Comment