Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Hari ini saya akan berkongsi info dengan
anda semua tentang belacan... Tahu apa itu belacan? Mesti tahu kan... Jom baca...~
Belacan merupakan sejenis bahan perisa
masakan yang diperbuat daripada udang kecil atau geragau yang dimampatkan dan tahan lama... Ia
mempunyai bau yang agak kuat tetapi sedap dan di gemari ramai... Terdapat
sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini
membangkitkan baunya... Tetapi belacan kini telah di terima oleh semua
peringkat usia dan bangsa di Malaysia, malah
pengeluar belacan yang mengeluarkan secara komersial dan besar-besaran juga
bukan hanya terdiri dari bangsa melayu sahaja... Belacan kini digunakan dalam
pelbagai resepi masakan pelbagai bangsa juga... Proses pembuatannya agak mudah
tapi memerlukan kemahiran untuk menghasilkan mutu dan kualiti belacan agar
tahan lama...~
Proses pembuatan belacan
Belacan diperbuat daripada udang yang halus
atau udang geragau... udang geragau ini akan dicuci bersih, dijemur dan
dicampurkan dengan garam mengikut banyak atau sedikit udang geragau yang hendak
dibuat belacan. Kemudian, ia dijemur supaya menjadi kering...
Setelah kering, udang geragau ditumbuk
dengan lesung batu sehingga halus. Selepas selesai menumbuk, udang geragau
dikepal-kepal dan diambil segenggam demi segenggam untuk dibuat bulatan atau leper...
Selepas siap dibuat, barulah ia dikenali
sebagai belacan. Belacan yang siap dibuat akan dijemur sehingga kering dan
disimpan di tempat yang mempunyai suhu yang sejuk agar ia boleh bertahan lama...
-zainor-
Sumber rujukan :
No comments:
Post a Comment