Apa itu bater...?
Perkataan bater
berasal daripada perkataan Perancis yang bermaksud pukul atau enjut. Bater ialah
adunan campuran tepung dan cecair seperti air, susu atau santan.
Apakah tujuan telur
dimasukkan ke dalam bater...?
Tujuan telur
dimasukkan ke dalam bater adalah untuk menambah khasiat dan menyedapkan rasa.
Jenis bater
1)
Bater cair
Hasil masakan
|
Bahan
|
Kaedah memasak
|
Kuih lapis
kuih kosui
kuih ketayap
kuih lompang
|
Tepung beras dan
kelapa
Tepung gandum dan
gula Melaka
Tepung gandum,
gula Melaka dan daun pandan
Tepung beras,
daun pandan dan kelapa
|
Mengukus
Mengukus
Menggoreng tohor
Mengukus
|
Sukatan asas bater cair
Sukatan Asas
|
100 gm tepung gandum
250 ml cecair
1 biji telur
½ camca garam
|
2) Bater pekat
Hasil masakan
|
Bahan
|
Kaedah memasak
|
Kuih rengas
kuih kosui
kuih ketayap
|
Tepung beras dan kacang
hijau
Tepung gandum,
susu dan telur
Tepung gandum, udang, tauge dan daun kucai
|
Menggoreng
Menggoreng tohor
Menggoreng
|
Sukatan asas bater pekat
Sukatan Asas
|
100 gm tepung gandum
125 ml cecair
1 biji telur
½ camca garam
|
Cecair yang digunakan untuk membuat bater :
- Air untuk membuat bater
penyadur atau kuih ketayap.
- Susu untuk membuat penkek manis
dan skon titis.
- Santan untuk membuat kuih cara dan kuih lapis.
Langkah membuat bater :
Sumber rujukan :
No comments:
Post a Comment