Monday, 5 November 2012

...BATER...


Apa itu bater...?
Perkataan bater berasal daripada perkataan Perancis yang bermaksud pukul atau enjut. Bater ialah adunan campuran tepung dan cecair seperti air, susu atau santan.

Apakah tujuan telur dimasukkan ke dalam bater...?
Tujuan telur dimasukkan ke dalam bater adalah untuk menambah khasiat dan menyedapkan rasa.

Jenis bater

1)        Bater cair

Hasil masakan
Bahan
Kaedah memasak
Kuih lapis
kuih kosui
kuih ketayap

kuih lompang
Tepung beras dan kelapa
Tepung gandum dan gula Melaka
Tepung gandum, gula Melaka dan daun pandan
Tepung beras, daun pandan dan kelapa
Mengukus
Mengukus
Menggoreng tohor

Mengukus

Sukatan asas bater cair

Sukatan Asas
100 gm tepung gandum
250 ml cecair
1 biji telur
½ camca garam






2)      Bater pekat

Hasil masakan
Bahan
Kaedah memasak
Kuih rengas
kuih kosui
kuih ketayap
Tepung beras dan kacang hijau
Tepung gandum, susu dan telur
Tepung gandum, udang, tauge dan daun kucai
Menggoreng
Menggoreng tohor
Menggoreng


Sukatan asas bater pekat

Sukatan Asas
100 gm tepung gandum
125 ml cecair
1 biji telur
½ camca garam







Cecair yang digunakan untuk membuat bater :

  • Air untuk membuat bater penyadur atau kuih ketayap.
  • Susu untuk membuat penkek manis dan skon titis.
  • Santan untuk membuat kuih cara dan kuih lapis.

Langkah membuat bater :



Sumber rujukan :

No comments:

Post a Comment