Kuih Tempatan
Ø Kuih tempatan ialah
kuih yang dihasilkan dengan menggunakan bahan tempatan yang mudah didapati di
negara kita.
Ø Kuih tempatan
biasanya dihasilkan dengan menggunakan bahan tempatan seperti pisang, ubi
keledek, ubi kayu, sagu, tepung beras, tepung pulut, gula melaka, keladi,
santan dan sebagainya.
Ø Kuih tempatan
seringkali dijadikan sebagai pencuci mulut, makanan bekal dan hidangan untuk
sajian minum teh pagi dan petang.
Kuih Tempatan Dan Sumber
Contoh-Contoh Kuih Tempatan
1)
Kuih tempatan jenis manis
Kuih keria |
Kuih lapis |
2) Kuih tempatan jenis
savouri
Pembungkusan Kuih Tempatan
1) Pembungkusan kuih yang sesuai dapat memudahkan kuih dibekal,
memelihara rupa dan kesegaran kuih serta memastikan aspek kebersihan diutamakan.
2) Kuih tempatan perlu
dibungkus dengan baik apabila dijadikan bekalan untuk dibawa ke tempat lain,
sebagai hadiah untuk diberikan kepada orang lain atau penjual.
3) Melalui pembungkusan,
kuih juga terlindung daripada kekotoran dan memudahkan penyimpanannya.
4) Pemilihan jenis
pembungkusan dipengaruhi oleh tekstur kuih sama ada keras atau lembut,
berminyak atau lembab.
5) Kuih yang dipotong
dengan cantik sesuai diletakkan dalam bekas yang beralas daun pisang dan
dipotong dengan kemas.
Menghias Dan Menghidang Kuih Tempatan
No comments:
Post a Comment