Sunday 14 October 2012

Wantan Goreng dengan Sos Isi Ketam


Wantan Goreng dengan Sos Isi Ketam
______________________________________________________________________
Porsi : 2 orang

Bahan diperlukan

10 keping              Kulit wantan
                             Minyak untuk menggoreng
Inti :
200 g                    Udang-dicincang halus
100 g                    Daging ayam-dicincang halus
2 g                        Daun bawang-diricik halus
5 g                        Gula
2 g                        Garam halus
2 g                        Lada sulah

Sos :
10 g                       Bawang putih-dicincang
40 g                      Isi ketam-dicincang
5 g                        Cili merah-dihiris
2 g                        Daun bawang-dihiris
3 g                         Kicap cair
240 ml                  Air
10 g                       Stok ayam
10 g                       Tepung jagung(dilarutkan dengan air)
1 g                         Minyak bijan
5 g                        Kiub ikan bilis
20 g                      Minyak masak


Alatan yang diperlukan
·         Pisau
·         Sudu
·         Mangkuk
·         Sudu sukatan (measuring spoons)
        Kuali
        Papan landas

Langkah penyediaan :
1.         Sediakan bahan-bahan untuk membuat sos.
2.       Isi ketam dicincang terlebih dahulu dan bahan yang perlu dipotong disiapkan mengikut jumlah yang diperlukan.
3.       Tumiskan bawang sehingga naik bau dan masukkan semua bahan lain satu persatu. Masak sehingga kuah menjadi pekat. Biarkan  seketika.
4.      Gaulkan semua bahan-bahan untuk inti sehingga rata.
5.       Setelah inti siap, dengan menggunakan camca teh, isikan inti di dalam kulit wantan
6.       Basahkan kulit wantan dengan sedikit putih telur dan lipatkan supaya agak kemas.
7.       Panaskan minyak, goreng sehingga wantan agak kuning dan garing. Tuskan minyak.



Selamat Mencuba.....







  













No comments:

Post a Comment