Wantan Goreng dengan Sos Isi Ketam
______________________________________________________________________
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan
10 keping Kulit
wantan
Minyak
untuk menggoreng
Inti :
200 g Udang-dicincang halus
100 g Daging
ayam-dicincang halus
2 g Daun
bawang-diricik halus
5 g Gula
2 g Garam
halus
2 g Lada
sulah
Sos :
10 g Bawang
putih-dicincang
40 g Isi
ketam-dicincang
5 g Cili
merah-dihiris
2 g Daun
bawang-dihiris
3 g Kicap cair
240 ml Air
10 g Stok
ayam
10 g Tepung
jagung(dilarutkan dengan air)
1 g Minyak
bijan
5 g Kiub
ikan bilis
20 g Minyak
masak
Alatan yang diperlukan
·
Pisau
·
Sudu
·
Mangkuk
·
Sudu sukatan (measuring
spoons)
Kuali
Papan landas
Langkah
penyediaan :
1.
Sediakan bahan-bahan untuk membuat sos.
2.
Isi ketam dicincang
terlebih dahulu dan bahan yang perlu dipotong disiapkan mengikut jumlah yang
diperlukan.
3.
Tumiskan bawang
sehingga naik bau dan masukkan semua bahan lain satu persatu. Masak sehingga
kuah menjadi pekat. Biarkan seketika.
4.
Gaulkan semua bahan-bahan untuk inti sehingga rata.
5.
Setelah inti siap, dengan menggunakan camca teh,
isikan inti di dalam kulit wantan
6.
Basahkan kulit wantan dengan sedikit putih telur dan
lipatkan supaya agak kemas.
7.
Panaskan minyak, goreng sehingga wantan agak kuning
dan garing. Tuskan minyak.
Selamat Mencuba.....
No comments:
Post a Comment