Sunday 14 October 2012

Sizzling Yee Mee


Sizzling Yee Mee
________________________________________________________________________
Porsi : 2 orang



Bahan diperlukan

120 g                     Yee mee (sanggul)
20 g                      Bawang putih
30 g                      Cendawan shitake
300 g                   Dada ayam-dihiris
3 g                        Cili kering
7 g                        Sos tiram
10 g                       Kicap cair
5 g                        Kicap pekat
10 g                       Halia
10 g                       Serbuk lada hitam
20 g                      Tepung jagung
5 g                        Minyak masak
100 ml                   Air
150 g                     Sawi
2 biji                     Telur

·         Cendawan shitake direndam sehingga lembut dahulu kemudian dipotong 4
·         Garam secukup rasa
·         Beberapa titik minyak bijan


Peralatan yanag diperlukan.....
pisau
sudu
mangkuk
sudu penyukat
papan landas
periuk
Hot Plate

Langkah penyediaan :
1.         Sediakan bahan-bahan untuk membuat sizzling yee mee.
2.       Kemudian tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau. Setelah itu masukkan ayam dan masak sehingga empuk.
3.       Selepas itu, masukkan air, sos tiram, kicap cair dan kicap pekat.
4.      Masukkan pula serbuk lada hitam.
5.       Tunggu sehingga kuah sizzling mendidih.
 6.    Panaskan hot plate dan masukkan kuah sizzling
 7.    Masukkan yee mee, telur dan sayuran. Siap dihidangkan dalam keadaan panas.













No comments:

Post a Comment