Sizzling Yee Mee
________________________________________________________________________
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan
120 g Yee
mee (sanggul)
20 g Bawang
putih
30 g Cendawan
shitake
300 g Dada
ayam-dihiris
3 g Cili
kering
7 g Sos
tiram
10 g Kicap
cair
5 g Kicap
pekat
10 g Halia
10 g Serbuk
lada hitam
20 g Tepung
jagung
5 g Minyak
masak
100 ml Air
150 g Sawi
2 biji Telur
·
Cendawan shitake direndam sehingga lembut dahulu
kemudian dipotong 4
·
Garam secukup rasa
·
Beberapa titik minyak bijan
Peralatan yanag diperlukan.....
pisau
sudu
mangkuk
sudu penyukat
papan landas
periuk
Hot Plate
Langkah penyediaan :
1.
Sediakan bahan-bahan
untuk membuat sizzling yee mee.
2.
Kemudian tumis bawang
putih, halia dan cili kering sehingga naik bau. Setelah itu masukkan ayam dan
masak sehingga empuk.
3.
Selepas itu, masukkan
air, sos tiram, kicap cair dan kicap pekat.
4.
Masukkan pula serbuk
lada hitam.
5.
Tunggu sehingga kuah
sizzling mendidih.
6. Panaskan hot plate dan masukkan kuah sizzling
7. Masukkan yee mee,
telur dan sayuran. Siap dihidangkan dalam keadaan panas.
No comments:
Post a Comment