Sunday, 14 October 2012

KUNYIT OH KUNYIT


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.... sihat semua...?? Maaf ye lambat nak update pasal kelas memasak...komitmen yang semakin banyak sejak jadi pelajar semester akhir ni kan....macam-macam hal yang kena buat....pada kelas amali hari Khamis lepas, kami masuk ke dapur sama macam minggu sebelumnya...
Hari itu, kami ditugaskan memasak NASI DAGANG, GULAI IKAN TONGKOL dan ACAR.... ada sesiapa pernah masak tak....?? mungkin ada yang pernah dan ada juga yang tak pernah kan... Oklah, kami akan cerita sikit pengalaman kami masak menu ni ye.... sila fokuskan diri anda untuk membaca... =)
Masak nasi dagang ni agak payah juga ye....payah sebab tak pernah buat...banyak kali kukus dan kena pandai main dengan santan....tapi kami dapat buat dengan baik...nak dikatakan...nasi dagang kami lah yang paling sedap hari tu....bukan nak bangga tau...tapi itu lah realitinya...heee
Hmmm...gulai...??? ada cerita disebalik gulai ikan tongkol yang kami buat ni...tak pernah dibuat orang bila kami masukkan perisa tambahan dalam gulai ikan tongkol ni...serbuk kunyit...dalam list bahan tak ada pun tulis serbuk kunyit....tapi kami letak pula.... * sila jangan tiru cara masakan ini di rumah ye *...bila dah masukkan serbuk kumyit...warna dan rasa pun jadi lain...mula la kami tambah itu ini untuk kembalikan rasanya....bila dah tambah itu ini...sedap pula rasanya.... heee...
Acar senang je kan nak buat... campak masukkan lobak merah, cili merah, bawang besar, gula, garam dan cuka....godak-godak gaul-gaul...siappp!!!... mudahkan... =)
Bila semua da siap....kami terlupa sesuatu...tangkap gambar makanan.tapi gambar kami bertiga kami sempat tangkap...heee



     
      Ini kami...abaikan mata orang tengah tu yee :)





                                                                  Nasi dagang yang telah dirasai orang....heee

Nak tahu resepi masakan ini....?? nantikan entri yang seterusnya ye...

No comments:

Post a Comment