Assalamualaikum dan selamat sejahtera....
sihat semua...?? Maaf ye lambat nak update pasal kelas memasak...komitmen yang
semakin banyak sejak jadi pelajar semester akhir ni kan....macam-macam hal yang
kena buat....pada kelas amali hari Khamis lepas, kami masuk ke dapur sama macam
minggu sebelumnya...
Hari itu, kami ditugaskan memasak NASI DAGANG, GULAI IKAN TONGKOL dan ACAR.... ada sesiapa pernah masak tak....??
mungkin ada yang pernah dan ada juga yang tak pernah kan... Oklah, kami akan
cerita sikit pengalaman kami masak menu ni ye.... sila fokuskan diri anda untuk
membaca... =)
Masak nasi dagang ni agak payah juga
ye....payah sebab tak pernah buat...banyak kali kukus dan kena pandai main
dengan santan....tapi kami dapat buat dengan baik...nak dikatakan...nasi dagang
kami lah yang paling sedap hari tu....bukan nak bangga tau...tapi itu lah
realitinya...heee
Hmmm...gulai...??? ada cerita disebalik
gulai ikan tongkol yang kami buat ni...tak pernah dibuat orang bila kami
masukkan perisa tambahan dalam gulai ikan tongkol ni...serbuk kunyit...dalam list bahan tak ada pun tulis serbuk
kunyit....tapi kami letak pula.... * sila jangan tiru cara masakan ini di rumah
ye *...bila dah masukkan serbuk kumyit...warna dan rasa pun jadi lain...mula la
kami tambah itu ini untuk kembalikan rasanya....bila dah tambah itu ini...sedap
pula rasanya.... heee...
Acar senang je kan nak buat... campak masukkan
lobak merah, cili merah, bawang besar, gula, garam dan cuka....godak-godak
gaul-gaul...siappp!!!... mudahkan... =)
Bila semua da siap....kami terlupa
sesuatu...tangkap gambar makanan.tapi gambar kami bertiga kami sempat
tangkap...heee
Ini kami...abaikan
mata orang tengah tu yee :)
Nasi
dagang yang telah dirasai orang....heee
Nak tahu resepi masakan ini....?? nantikan
entri yang seterusnya ye...
No comments:
Post a Comment