Friday, 14 December 2012

KUIH CECEMEK

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Pada minggu lepas saya telah berkunjung ke Pasar malam kampung gajah di daerah Pasir Salak perak.. Semasa singgah di pasar malam di kampung tersebut untuk membeli air. Saya terlihat sejenis kuih yang agak unik dan jarang ditemui ditempat saya ataupun kawasan lain. Nama kuih tersebut adalah kuih CECEMEK. Jika dilihat pada awalnya ia seperti kuih limas ataupun kuih tepung pelita Akan tetapi berbeza sedikit segi rupanya. Terdapat berberapa 2 lopak didalam kuih tersebut seperti kawah. Setelah itu iru saya mencari serba sedikit maklumat berkenaan kuih ini supaya dapat dikongsikan bersama.


cecemek1



Keunikan kuih ini terletak pada adunan dan acuannya. Walaupun kelihatan 
   seperti kuih limas dan badak berendam, tetapi berbeza melalui bentuknya yang 
    berkelopak dan berlubang. 

- Daun pisang jenis pisang abu digunakan kerana ia mengeluarkan aroma yang   
   harum,

- Hanya daun pisang terpilih sahaja digunakan sebagai alas atau sampan cecemek     
  bagi menjamin keenakan dan aroma kuih ini.

- Cecemek dibuat daripada adunan tepung pulut, santan, gula dan garam yang  
   dimasukkan ke dalam daun pisang dan di kukus selama 10 minit.

- Kuih ini cukup sinonim dengan penduduk Kampung Gajah dan Pasir Salak.

- Kemahiran membuat cecemek hanya terdapat pada golongan tua kerana generasi 
   muda kurang berminat untuk mempelajari dan membuat kuih tradisional ini.

HAWARI


No comments:

Post a Comment