Tapai ubi |
Tapai pulut |
Tapai ialah sejenis
penganan yang dibuat daripada pulut. Terdapat 2 jenis tapai iaitu tapai ubi dan
tapai pulut. Biasanya tapai pulut lebih popular jika dibandingkan dengan tapai
ubi. Bahan-bahan untuk membuat tapai tidaklah terlalu rumit. Tapai pulut
memerlukan bahan seperti pulut, ragi dan sedikit gula. Ketiga-tiga bahan ini
hendaklah dicampurkan sehingga sebati. Kemudiannya akan dibungkus
sedikit-sedikit dengan menggunakan daun yang disebut sebagai daun tapai. Tetapi
pada zaman ini, daun tapai semakin sukar didapati dan kebanyakan tapai
dibungkus dengan menggunakan daun pisang. Terdapat sedikit perbezaan rasa
antara tapai yang dibungkus dengan daun tapai dan tapai yang dibungkus dengan
daun pisang.
Tapai yang telah
siap dibungkus dimasukkan ke dalam pasu tempayan yang besar dan ditutup dengan
kain. Setelah diperam dan disimpan selama 3 hari, tapai itu akan masak dan
barulah boleh dimakan. Tapai yang telah masak mengeluarkan air yang sangat
manis. Air tapai ini boleh diminum dan juga boleh dijadikan sebagai ubat
tradisional.
Pantang
larang
Orang tua zaman
dahulu juga mempunyai pantang larang apabila hendak membuat tapai. Apabila
tapai sedang dibungkus, seseorang itu tidak boleh memakan sirih atau
mendekatkan dengan benda-benda yang berwarna merah. Jika pantang larang ini
dilanggar, tapai tersebut akan berwarna merah dan rasanya tidak sedap.
Seseorang itu juga tidak boleh memakan benda yang masam ketika membungkus tapai
kerana ia akan menyebabkan tapai menjadi masam. Bagi wanita yang 'datang bulan'
juga tidak boleh membuat tapai ini kerana rasa yang akan terhasil daripada
pembuat tadi tidak 'jadi'atau masam dan sebagainya.
Tapai yang telah
masak juga tidak boleh disimpan lama, masanya adalah lebih kurang dalam 2 hari
sahaja dan kerana rasanya yang terlalu manis biasanya sesuai dimakan pada waktu
tengah hari sebagai pencuci mulut, dan sekiranya mahu menambahkan lagi
kesedapan tapai, tapai itu boleh dicampurkan dengan santan kelapa dan
dimasukkan sedikit ais.
Sumber rujukan :
No comments:
Post a Comment