Wednesday, 7 November 2012


~ PUNTEN ~



Assalamualaikum semua…..sihat tak?..maklumlah sekarang musim hujan, cuaca tak menentukan..jadi adalah yang selesema, batuk2, demam pun ada…tapi walau apa pun tetap kena jaga kesihatan ye sahabat semua..=)..jangan sampai sakit…dah sakit nanti nak buat kerja pun tak senang kan…
Haa……hari ni kami nak kongsi satu lagi resepi tradisi dari masyarakat orang Jawa…siapa orang Jawa kat sini…kalau korang orang Jawa mesti pernah dengar nama ni…..kalau yang tak pernah dengar nama makanan ni mesti pelikkan..tapi hakikatnya memang begitu namanya tau…


~~ PUNTEN ~~ pernah dengar tak…sedap tau kuih tu…sedap sangat…sekali rasa macam nasi lemak..tapi bukan…tapi makan sekali lagi rasa macam nasi lemak…ermmmm…tak kiralah rasa apa pun yang penting perut kenyang ….betul tak  ^_^

Dulu-dulu, masa kecik-kecik, masa zaman kanak-kanak riang, mak selalu buat PUNTEN ni, kalau buat PUNTEN mesti dalam talam besar…kenal tak talam tu apa…hehehe..selalunya orang panggil dulang….tapi Jawa panggil talam…pastukan bila nak makan mesti ambik guna sudu letak kat pinggan dan cecah ngan sambal…ditambah lagi minum dengan air kopi panas…urmmmm…sedapnya…hujan2 macam ni, rasa nak makan PUNTEN pulak …..rindu pulak zaman tu…


Kalau ada siapa-siapa yang teringin nak makan…senang je….cuba buat…tak susah mana pun…ok…kat bawah ni bahan-bahan dan cara-cara nak buat PUNTEN…

Bahan-bahan
500 gm beras
400 ml santan cair
200 ml santan pekat
½ biji kelapa parut
Garam secukup rasa

Bahan-bahan sambal tumis
200 gm ikan bilis
10 tangkai cili kering
10 biji cili padi
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm belacan
1 sudu makan air asam jawa
Garam dan gula secukupnya

Cara membuat PUNTEN
  1. Pastikan beras dibasuh terlebih dahulu dan masukkan beras ke dalam periuk. Tuangkan santan cair dan tanak hingga mendidih.
  2. Setelah santan cair hamper tersejat, masukkan pula santan pekat, kelapa parut dan garam. Gaul sebati.
  3. Biarkan nasi masak hingga cecair sejat. Jika terlalu keras tambahkan sedikit air. Sejukkan lebih kurang 30 hingga 40 minit.
  4. Kemudian tuangkan nasi tadi ke dalam loyang. Pastikan sebelum tuangkan nasi, sapukan sedikit minyak pada loyang atau boleh letakkan plastik pada dasar loyang untuk elakkan daripada melekat. Mampatkan nasi tadi dan sejukkan seketika. (macam kita nak buat nasi impit tu…)
  5. Bila dah sejuk boleh la dipotong dan makan dengan sambal tumis.
Cara membuat sambal tumis
  1. Kisar cili kering, cili padi, bawang merah, bawang putih dan belacan.
  2. Kemudian tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi. Selepas naik bau masukkan ikan bilis, air asam jawa, garam dan gula.
  3. Didihkan untuk beberapa minit dan tutup api. (kalau nak buat sambal lain pun boleh…^_^)
Selamat mencuba semua….^_^

No comments:

Post a Comment