Assalamualaikum dan selamat tengahari....
Tahukah anda apa itu botok-botok? Pernahkah
anda makan botok-botok? Mungkin ada sesetengah orang yang tidak tahu apa itu
botok-botok... Jadi, hari ini saya akan kongsikan sedikit info tentang
botok-botok...
Botok- botok adalah hidangan tradisional
orang Jawa.... Ia juga merupakan makanan tradisi orang Johor... Seperti juga
telur pindang yang hanya boleh disediakan dengan baik oleh orang lama di Johor
sahaja... Botok-botok diperbuat daripada carik isi kelapa yang telah diperah
daripada santan dan sering dicampurkan dengan bahan lain seperti sayur-sayuran
atau ikan. Ianya berbungkus didalam daun pisang dan apabila dibuka kita akan
dapati beberapa potong ikan yang diselaputi dengan banyak rempah ratus... Ikan
yang selalu digunakan untuk masakan ini ialah ikan tenggiri atau ikan merah...
Rempahnya yang istimewa khabarnya terdiri dari berbagai herba termasuk beberapa
jenis daun pokok bunga puding... Botok-botok ini biasanya dimakan dengan
nasi...
No comments:
Post a Comment