Ikan merupakan sumber protein yang
mudah rosak dan tidak dapat disimpan lama jika tidak diawet. Pelbagai kaedah
pengawetan telah diamalkan untuk mengekalkan mutu serta kualiti ikan seperti
pengawetan secara tradisional pekasam. Memperoses
pekasam amat mudah serta tidak perlu modal yang besar. Pekasam disediakan
melalui proses pemeraman ikan yang digaul bersama garam, asam keping atau asam
jawa, gula merah dan beras goreng.
1. Ikan disiang, dibuang perut dan dicuci segala
kotoran, lemak serta darah.\
2. Ikan ditoskan dan digaul garam kasar dengan kadar
30%.
3. Setelah digaramkan, ikan diperam selama 2-3 hari.
4. Selepas diperam, ikan dibersihkan dengan air
sebanyak tiga kali dan ditoskan
5. Selepas ditoskan, ikan digaul dengan beras goring
yang telah dihancurkan, dimasukkan
kedalam baling kedap udara dan dicampur dengan asam jawa serta gula merah.
kedalam baling kedap udara dan dicampur dengan asam jawa serta gula merah.
6. Peram kali kedua selama 14 hari kedalam baling
kedap udara.
7. Pekasam siap untuk dimasak samada digoreng
ataupun dibakar.
No comments:
Post a Comment