...NGOMONG JOWO RETI OPO ORAK...???
Haaaaa... tengok tajuk... sekarang bukan
kelas bahasa jawa ye.... tapi nak kaitkan resepi kali ini dengan makanan orang
jawa... Jommmmmmm baca...!!!
Ketewol
Pernah makan tak...??? sape orang jawa kat
sini...??? saya anak orang jawa... tapi sayang... saya tak reti ngomong jowo...
aisehhh (-_-")
Ini adalah ketewol... masa saya balik
kampung ritu... mak buat bende nih... tapi sayang lagi... (...berape banyak
sayang daaaa...)... saya tak dapat nak tengok mak buat... balik dari rumah
kawan KAWEN je..... tup..tup......ada
atas meja dah... mak cakap senang je nak buat...
Dulu mak cakap selalu buat guna ubi kayu.....ubi
kayu direndam beberape hari.....pastu dikeringkan.....dah kering kite tumbuk sampai
halus.......jadi TEPUNG..... tapi
sekarang mak cakap dah ada tepungyeee..... nama tepung tu TEPUNG GAPLEK....ehh!! Tak pernah tahu pun... sedeyyyy (T_T) ... tepung ubi kayu yang biasa kita
nampak kat kedai tu tak boleh buat ketewol ni tau.... kalau tak jumpa tepung gaplek ni.... kita
kena la buat secara manual.... ubi kayu direndam, jemur sampai kering dan kisar
yeee :)
Haaaaaa.... meh buat meh....
Bahan-bahan
:
300 gram tepung gaplek
100
gram Kelapa parut
50 gramGula
10 gram Garam
Kaedah
memasak:
Mengukus
Cara
membuat :
1. Masukkan tepung
gaplek ke dalam sebuah mangkuk.
2.
Masukkan sedikit air
panas dan gaul sehingga tepung menjadi seperti ketulan.
3.
Masukkan adunan tadi kedalam pengukus dan kukus selama 15
minit.
4.
Keluarkan adunan dari tempat pengukus dan biarkan sejuk.
5. Masukkan pula kelapa parut ke dalam tempat pengukus dan kukus
selama 10 minit. Ini supaya kelapa parut lebih tahan lama.
6. Setelah adunan tepung gaplek dan kelapa parut sejuk.
Campurkan kedua-duanya kedalam mangkuk. Pastikan kelapa parut telah dicampur
dengan gula.
7. Masukkan sedikit garam. Gaul sehingga sebati.
8.
Ketewol sedia untuk dihidangkan.
*Bintang kecik: ...Mongo di cicipi makanan jowo.....hihi..........ting
tang ting tang...~
No comments:
Post a Comment