Pada hari ni saya akan bercerita sedikit mengenai makan malam rejimental. Baru-baru ini saya telah menghadiri majlis tersebut sempena Istiadat Pentauliahan Diraja Pegawai Muda PALAPES ke-31 bertempat di Hotel Pan Pacific KLIA. Banyak pengalaman baru yang dapat saya kongsikan bersama.
Pakaian Rasmi Pegawai
Layout
Table setting sebelum dihias...
kutleri...
Adab-adab makan malam rejimental...
1. Makan dengan tertib ( kalau boleh xda bunyi pinggan)
2. Tidak boleh bersembang dengan agak kuat (bisik-bisik jel ah)
3. Makan pelahan-lahan
Makanan yang dihidangkan adalah makan barat. terbahahagi kepada 4 hidangan iaitu appertizer,soup,main cousre dan dessert..memandang namanya gak panjang dan berbelit-belit...tak sempat la nak salin...tapi untuk appertizer kami dihidangkan dengan ikan salmon dan udang koktail,sup pula, grill potato soup dengan wantan itik. main course ada pilihan samaada kombonasi ayam dan ikan atau kambing dan ikan. last sekali dessert iaitu kek carrot (hiasannya memang cantiklah!!!)
Sesi bergambo....hehehehe
Sekian..- Ltm Hawari Bin Wanik_
No comments:
Post a Comment