pe kabo semua?harap sihat sihat sokmo....
Budu selalunya dikaitkan dengan makanan yang berasal dari negeri che siti wan kembang atau negeri kelantan darul naim. Ia diperbuatkan daripada ikan BILIS yang diperam pada satu tempoh masa yang agak lama dan diawet dengan menggunakan garam, Setelah berberapa bulan budu terhasil. Selalunya budu dinikmati bersama ulam-ulaman. Budu akan dicampurkan bersama cili dan perahan asam limau bagi menambah keenakannya.
Khasiat Budu
Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal....
Kajian mendalam juga
mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab
cirit birit...penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi......Budu
memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh
berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan
bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang
menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh.
Kajian mendalam juga
mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab
cirit birit...penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi......Budu
memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh
berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan
bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang
menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh.
Kajian mendalam juga mendapati budu turut
mengandungi zat antibakteria penyebab cirit birit...penurunan kolestrol darah,
pencegah penyakit jantung dan hipertensi......Budu memiliki zat gizi yang
lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis
protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang
diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit
diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh.
Dengan pengambilan budu sebagai
makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan
yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu
singkat.
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ
kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan
memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron
yang lemah.
Pemakanan budu turut
bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa,
penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan
orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin
larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin
A, D, E dan K).
Budu merupakan sumber vitamin
B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain sepertivitamin B1 (thiamin), vitamin
B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin
B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin).
Secara saintifik, budu merupakan
penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria
klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin – yang mana vitamin B12 ini
tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging
lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah,
di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia
perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.
Kadar vitamin B12 dalam budu adalah
di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan
atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia
dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet
(jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di
dalam badan.
Selain pembekal kepada protein
yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang
cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2,
87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan
dalam bentuk isoflavon.
Seperti halnya vitamin C, vitamin
E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang
sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal
bebas....Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau
lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga
menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel.... Huh....
Panjang kan? Tapi ada lagi nih.... hehehe...
Radikal bebas didapati berpunca
dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam
tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas
tersebut.
Kebiasaannya di dalam apa jua
jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitudaidzein, glisitein dan genistien.
Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11
(6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat
dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain. Penelitian yang dilakukan di Universiti
North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan
phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser,
proses penuaan dan barah payu dara.
Penyakit jantung koroner (PJK)
merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan
lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut
aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan
keturunan.
Manakala faktor dimodifikasi
adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi,
obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat
hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta
makanan, niasin,vitamin E, karotenoid dan kalsium.
Satu ujikaji rambang yang
dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu
dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.
Selain dari sumber protein yang
berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber)
yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10%
bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang
dianjurkan oleh National Cancer Research... Berbanding serat di dalam ikan-ikan
atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan.
No comments:
Post a Comment