Monday, 15 October 2012

...PERANCANGAN MENU...


 Adakah anda tahu apa itu perancangan menu....?? Mari kita ketahui bersama....

Pengertian Menu
Menu adalah 1 hidangan lengkap untuk sesuatu sajian

Tujuan Merancang Menu
  1)        Menyediakan sajian yang  mengandungi  nutrien yang diperlukan.
  2)       Menjimatkan masa , tenaga dan bahan makanan.
  3)       Menyediakan sajian yang menarik, berkhasiat dan menyelerakan
  4)       Mengikut anggaran belanjawan

 

Faktor Yang Mempengaruhi Perancangan Menu

1.           Tujuan sajian (Jenis hidangan)
  • Berasaskan sajian majlis formal atau tidak formal (tidak rasmi)

2.         Keperluan
  • Menu yang dirancang perlu memnuhi keperluan setiap individu yang bergantung pada umur, jantina, aktiviti dan pekerjaan, saiz tubuh badan serta kesihatan.

3.         Kegemaran
  • Makanan kegemaran setiap individu perlu dipertimbangkan supaya hidangan yang disediakan dapat memnuhi kepuasan semua.

4.        Perbelanjaan
  • Menu yang dirancang perlu mengikut peruntukan perbelanjaan yang ditetapkan.

5.         Sumber makanan semasa
  • Penggunaan mramuan pada musimnya merupakan pilihan bijak kerana ramuan tersebut bukan sahaja segar, malahan harganya juga murah.
6.         Bilangan tetamu
  • Untuk mengelakkan pembaziran, jumlah makanan yang disediakan harus mengikut jumlah tetamu yang hadir.

7.         Kemudahan fizikal
  • Alatan memasak yang lengkap memudahkan makanan disediakan, dimasak dan dihidang.

8.        Kepelbagaian
  • Menu yang dirancang perlu mempunyai kepelbagaian dari segi jenis makanan, warna, bentuk atau saiz, rasa, tekstur dan kaedah memasak.

9.         Sumber tenaga & masa
  • Sumber tenaga yang sedia ada dan masa yang diperuntukkan untuk menyediakan masakan perlu selaras dengan pilihan masakan.

No comments:

Post a Comment