Wednesday 17 October 2012

Nasi Dagang, Gulai ikan tongkol bersama Acar


Nasi Dagang
___________________________________________________________________
                                                             Porsi : 2 orang      



Bahan  diperlukan  :                                                                   Peralatan diperlukan
·         Pisau
·         Sudu
·         Mangkuk
·         Sudu\sukatan (measuring spoons)
  • Papan landas
  • Pengukus






65   gram    Beras pulut                                                                   
185 gram    Beras siam
5     gram     Halia 
5     gram     Halba
20   gram     Bawang merah
100 ml         Santan pekat
100 ml          Air
250 ml         Santan cair

Prosedur  memasak :
1.         Bahan-bahan disediakan mengikut sukatan.
2.       Beras pulut dan beras siam dibasuh dan dibersihkan. Dicampurkankan dan direndam semalaman.
3.       Beras ditus telebih dahulu dan dikukus selama 15 minit. Keluarkan  beras dari kukusan, masukkan kedalam mangkuk. Tuangkan air dan dibalik-balikkan sehinggga sebati.
4.      Masukkan semula kedalam loyang dan kukus semula selama 10 minit. Keluarkan  beras dari kukusan, masukkan kedalam mangkuk. Tuangkan santan cair dan dibalik-balikkan sehinggga sebati.
5.       Akhir sekali, Keluarkan  beras dari kukusan. Masukkan kedalam mangkuk. Tuangkan santan pekat sedikit demi sedikit  dan dibalik-balikkan sehinggga sebati( pastikan tidak terlalu lembik). Campurkan hirisan bawang, halia, halba. Gaul semula. Kukus hingga  10 minit lagi.
6.       Hidangkan bersama gulai ikan tongkol dan acar.

Gulai Ikan Tongkol
___________________________________________________________________
Porsi : 2 orang
Bahan  diperlukan  :                                                                        Perlatan diperlukan
·         Pisau
·         Sudu
·         Mangkuk
·         Senduk
·         Sudu\sukatan (measuring spoons)
  • Periuk
  • Papan landas







800  gram   Ikan tongkol                                                                 
250  ml        Santan pekat
5      gram    Asam keping
15   gram     Rempah kari ikan
40   gram     Bawang merah
10   gram     Halia
15  gram      Bawang putih
10   gram     Kerisik
5    gram      Ketumbar biji
3    gram      Jintan manis
20  gram      Cili kering
15  gram      Cili padi
10  gram       Garam

Prosedur memasak :
1.         Bahan-bahan disediakan.
2.       Ikan dipotong (setebal 2 cm) dan dibersikan.
3.       Ikan tongkol direbus dengan sedikit air,garam dan asam keping sehingga masak.
4.      Masukkan santan kedalam periukyang berasingan dan masak dengan api yang pelahan sehingga mendidih. ( Pastikan sentiasa dikacau supaya tidak berketul ).
5.       Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan biarkan mendidih semula.
6.       Masukkan ikan dan cili padi, perasakan dengan garam dan masak sehingga kuah agak pekat.
                                                        
                                                                Acar
_____________________________________________________________________
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan                                                                      Peralatan diperlukan
·         Pisau
·         Sudu
·         Mangkuk
·         Sudu\sukatan (measuring spoons)
  • Pengupas
  • Papan landas







150  gram   Timun                                                                                   
70    gram    Lobak merah
75    gram    Bawang besar
20   gram     Lada Besar merah dan hijau
20   ml          Cuka
10   gram      Garam
10   gram      Gula

Prosedur memasak
1.         Bahan-bahan disediakan
2.       Timun,lobak merah, lada besar dibersihkan.
3.       Timun dan lobak merah dipotong panjang. Bawang dan cili dimayang.
4.      Gaulkan dengan cuka dan diperasakan dengan gula dan garam.

No comments:

Post a Comment