Terdapat berberapa komponen yang perlu diambil
kira dalam memastikan tahap kebersihan dalam penyediaan makanan.Diantaranya
ialah:
1. Kebersihan
Diri
Apakah
yang dimaksudkan dengan kebersihan diri?kebersihan diri merangkumi semua aspek
individu yang menyedia,menghidang dan menguruskan makanan tersebut.Perkara yang
selalu dititik beratkan ialah dari segi penampilan individu samaada dari aspek
pemakaian dan personaliti. Gambar dibawah membezakan dua situasi pekerja yang
menjaga kebersihan diri ataupun sebaliknya.
2. Kebersihan peralatan
Merangkumi semua aspek penjagaan peralatan memasak, menghidang dan
menjual. Kebersihan peralatan penting bagi memastikan makanan tidak tercemar
berpunca daripada perlalatan yang dicemari bakteria. Berberapa amalan untuk
menjaga peralatan memasak adalah seperti membasuh peratan setelah selesai
digunakan, memastikan peralatan yang diperbuat daripada logam tidak berkarat
dan dalam keadaan kering serta banyak lagi.
Pinggan mangkuk yang dibiarkan
selepas digunakan.
Sudu yang berkarat membayakan pelanggan
3. Kebersihan ruang
dan tempat kerja
Tempat kerja yang bersih dan selamat adalah perkara yang amat diutamakan dalam
penyediaan makanan. Hal ini kerana faktor ini dapat mengelakkan penyebaran dan
pembiakan bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan keracunan makanan kepada
pelanggan.Penyelenggaraan yang sistematik penting bagi memastikan premis dalam
keaadaan bersih dan selamat.
Dapur sangat Kotor dan menjijikkan.
Dapur yang kemas dan
teratur
Kebersihan makanan
Merangkumi segala aspek yang
melibatkan bahahan-bahan yang digunakan. Bahan yang digunakan perlulah
dipastikan selamat untuk dimakan. Tidak tercemar,basi atau telah tamat tempoh.
Selain itu, makanan yang di hidangkan perlulah dalam kedaaan bersih dan tidak
terdedah terlalu lama.
No comments:
Post a Comment