Thursday, 27 September 2012

Pengenalan Kepada Rempah Ratus Timur

Penggunaan rempah ratus didalam masakan timur merupakan asas utama sebelum memasak.Jadi sebagai permulaan,mari kita bersama-sama mengenali jenis rempah ratus yang biasa digunakan di dalam masakan timur.

Senarai rempah ratus yang biasa digunakan:

1.Kayu Manis


2.Bunga Cengkih



3.Bunga Lawang



4.Biji Sawi


5.Ketumbar



6.Jintan manis


7.Jintan Putih


8.Jintan Hitam


9.Buah Pelaga


11.Halba

12.Lada hitam



13.Lada Putih













1 comment:

  1. Salam
    Tapak yang bagus dan berinformasi. Cuma...
    Maaf nak betulkan sikit... no. 6 dengan 7 tu ditukarkan kedudukan i.e. no 6. adalah jintan putih (cumin seeds) no. 7 pula jintan manis (fennel seeds) no. 9 pula ialah buah keras, bukan pelaga. Buah pelaga yg bentuk bujur, warna hijau, kecil2 (cardamom). Kat sini ada gambar yg terang:http://cardamomnation.blogspot.com/2011/10/1.html
    Allahu'alam bissawab

    ReplyDelete