Penggunaan rempah ratus didalam masakan timur merupakan asas utama sebelum memasak.Jadi sebagai permulaan,mari kita bersama-sama mengenali jenis rempah ratus yang biasa digunakan di dalam masakan timur.
Salam Tapak yang bagus dan berinformasi. Cuma... Maaf nak betulkan sikit... no. 6 dengan 7 tu ditukarkan kedudukan i.e. no 6. adalah jintan putih (cumin seeds) no. 7 pula jintan manis (fennel seeds) no. 9 pula ialah buah keras, bukan pelaga. Buah pelaga yg bentuk bujur, warna hijau, kecil2 (cardamom). Kat sini ada gambar yg terang:http://cardamomnation.blogspot.com/2011/10/1.html Allahu'alam bissawab
Salam
ReplyDeleteTapak yang bagus dan berinformasi. Cuma...
Maaf nak betulkan sikit... no. 6 dengan 7 tu ditukarkan kedudukan i.e. no 6. adalah jintan putih (cumin seeds) no. 7 pula jintan manis (fennel seeds) no. 9 pula ialah buah keras, bukan pelaga. Buah pelaga yg bentuk bujur, warna hijau, kecil2 (cardamom). Kat sini ada gambar yg terang:http://cardamomnation.blogspot.com/2011/10/1.html
Allahu'alam bissawab